February 15, 2022
Algemeen nieuws
Uit recent onderzoek blijkt dat kinderen vanaf 2 jaar kennis opdoen over alcohol. Daarna beginnen ze alcoholnormen te begrijpen en verwachtingen te krijgen over de effecten van alcohol. Daarbij geldt dat kinderen die hun ouders zien drinken, positiever gaan denken over alcohol dan kinderen die hun ouders niet zien drinken. Het voorbeeldgedrag van een ouder doet ertoe!
Dat is goed nieuws, want opvoeders hebben meer invloed dan ze misschien denken.
Leuk, zal je denken, maar hoe ga ik daar dan mee om in de praktijk?
Hierbij een aantal handvatten:
• Afspraken maken over alcoholgebruik
Het stellen van regels heeft bij drinkende ouders net zo veel effect als bij ouders die niet drinken. Een meerderheid van de pubers vindt het ook fijn en logisch als hun ouders regels opstellen. Het is daarom een goed idee om samen af te spreken dat ze in ieder geval tot hun 18e verjaardag geen alcohol drinken.
• Oefen alvast hoe je kind kan reageren als hij alcohol krijgt aangeboden
Jongeren ervaren groepsdruk en dat is iets wat zeker serieus genomen moet worden. Dus praat over wat ze zou den kunnen zeggen, als iedereen wel drinkt en je kind als enige niet zou willen drinken.
• Stimuleer een open gesprek
Dit doe je door het stellen van ‘open’ vragen. Laat je kind weten dat hij of zij altijd bij jou terecht kan, ook als het niet gelukt is zich aan de afspraken te houden. Verder is het belangrijk om alvast de gevolgen te bespreken als de afspraak niet wordt nageleefd. Kies daarbij samen een passende consequentie, bijvoorbeeld dat je kind een volgend feestje eerder thuis moet komen. Vergeet daarnaast niet om complimentjes of een beloning te geven als je kind zich wel aan de afspraak houdt. Bijvoorbeeld als je kind zonder te drinken terugkomt van een feestje.
• Beperk de beschikbaarheid van alcohol thuis
De beschikbaarheid van alcohol speelt een belangrijke rol. Kinderen gaan
eerder met alcohol experimenteren als ze een fles drank uit de kast kunnen pakken. Dus is het goed om de drank uit het zicht van kinderen te houden.
• Verdiep je in hun leefwereld
Als je op de hoogte bent van wat je kind doet en wie zijn vrienden zijn, heb je ook meer zicht op de toegang tot alcohol buiten de deur. Vraag regelmatig waar je kind heen gaat, wat hij of zij gaat doen en welke kinderen daar nog meer bij zijn. Nodig de vrienden regelmatig bij jou thuis uit. In het geval van een verjaardagsfeest is het een goed idee om aan de andere ouder(s) te vragen of er alcohol aanwezig zal zijn. Probeer je kind niet te onderwerpen aan een vragenvuur, maar toon oprechte interesse. Je kind zal dan meer geneigd zijn om dingen te vertellen.
• Alcoholvrij biertje? Liever niet!
Er is steeds meer alcoholvrij bier en wijn te koop. Toch is het geen goed idee om dit te geven aan je kind. Alcoholvrij bier kan ervoor zorgen dat je kind gewend raakt aan de smaak. Je kind kan dan positieve ideeën krijgen over bier of wijn. Daarmee wordt de overstap naar alcoholische drank gemakkelijker.
• Zelf het goede voorbeeld geven helpt!
Kinderen leren door gedrag van andere mensen te kopiëren. Als ouders drinken dan kan hun kind dat gedrag overnemen. Ook als het gaat om één glas wijn bij het avondeten. Zien drinken, doet drinken. Daarom is het een goed idee om zo min mogelijk alcohol te drinken waar je kind bij is.
Zo geef je ze het goede voorbeeld en dat vergroot de kans dat ze op een latere leeftijd beginnen met drinken en ze minder drinken.
• Wat je kunt doen als je zelf drinkt
Sommige ouders willen hun kind niet verbieden om alcohol te drinken, omdat ze zelf ook drinken. Ze zijn dan bang om hypocriet over te komen.
Toch kun je prima uitleggen dat alcohol niet goed is voor opgroeiende kinderen, hun hersenen zijn nog niet volgroeid en alcohol heeft daar een slechte invloed op. En bedenk, het gaat hierbij niet over jouw gezondheid of alcoholgebruik, maar over die van je kind. Ook zijn de inzichten door de jaren heen veranderd, de effecten van alcohol zijn schadelijker voor de jonge hersenen dan we aanvankelijk dachten.
• Vertel dat je zelf geen heilig kind was (tenzij je dat wel was ;))
Je eigen ervaring met alcohol kan een goed voorbeeld zijn waarom je kind beter niet kan gaan drinken. Pas wel op dat je de verhalen niet te lollig maakt, want dat kan juist interesse wekken. Als je problemen hebt ervaren door alcohol dan kun je uitleggen wat je sindsdien hebt geleerd. Ook als iemand in de omgeving kampt met alcoholisme dan kun je dat als voorbeeld nemen van wat er mis kan gaan. Je kunt daarbij vertellen: stoppen met drinken is een stuk lastiger dan er niet mee beginnen.
• Wat als je kind toch gaat drinken?
Heeft je kind toch gedronken ondanks jullie afspraken? Dan is het belangrijk om vast te houden aan die afspraken. Stel vragen over wat er precies gebeurd is, en wat je kind de volgende keer anders kan doen om te voorkomen dat het nog een keer gebeurt.
Onthoud dat experimenteren normaal is voor pubers. Soms doen ze dan dingen die achteraf niet zo slim blijken.
Bron: Trimbos en Aan