Tips voor TikTok-gebruik

September 2, 2020

Be Aware nieuws

TikTok verslaving

Het is anno 2020 niet meer bij jongeren weg te denken; het continue opvoeren van dansjes en lachen om filmpjes van anderen op TikTok. TikTok is dé populairste app onder kinderen en jongeren op dit moment. Het is een Social Media app waar korte (muziek)filmpjes van meestal tien seconden worden afgespeeld. Deze meestal grappige filmpjes kan je ook zelf maken door bijvoorbeeld te playbacken, een grap uit te halen en dansjes te doen op muziek. Er zijn heel veel verschillende filters en eindeloos veel verschillende liedjes die voor de filmpjes gebruikt kunnen worden. Zo’n app heeft leuke voordelen: kinderen gaan samen dansen, die dansjes worden veelvuldig geoefend, zodat kinderen veel beweging krijgen en misschien zelfs wel naar dansles willen? Maar het gebruik van TikTok heeft ook limieten nodig. Denk bijvoorbeeld aan de privacy, weet je wat je kind vertelt op TikTok, welke kleding draag je? En welke bewegingen maak je daar? Het ziet er namelijk allemaal best grappig uit, maar deze nieuwe Social Media app is niet zo onschuldig als het lijkt. Daarbij raken steeds meer kinderen verslaafd aan TikTok.

Waarom is TikTok zo verslavend?

Het is niet gek dat jongeren zoveel tijd doorbrengen op TikTok; de app is namelijk razend verslavend. Dit komt omdat het algoritme zo is ingesteld dat TikTok precies weet in wat voor filmpjes het kind geïnteresseerd is en wat hij grappig vindt.Omdat het kind hierdoor alleen te zien krijgt wat hij leuk vindt, raakt hij niet snel uitgekeken en werkt het zeer verslavend; je kan eindeloos blijven door scrollen. Hier komt nog bij dat TikTok automatisch het volgende filmpje afspeelt, zodra de vorige is afgelopen. Hierdoor is het moeilijk om te stoppen met kijken. Bovendien zal, net als bij andere Social Media, het krijgen van “likes” een trigger zijn om zelf meer filmpjes te plaatsen. Dit kan verslavend werken, zeker nu er al heel wat jongeren beroemd zijn geworden door TikTok; een echte droom voor veel jongeren. Tenslotte ontstaan er op TikTok veel verschillende zogenaamde “challenges”. Jongeren worden uitgedaagd om deze opdrachten of trucs uit te voeren en dit vervolgens te posten op TikTok; ook dit kan heel verslavend werken.

 

Hoe herken je een TikTok verslaving bij jouw kind?

Er zijn dus genoeg redenen waarom TikTok dé app is voor het tijdverdrijf van de jongeren van vandaag. Wat vaak onschuldig begint, kan je kind echter zó in de greep krijgen dat hij steeds meer tijd besteedt aan Social Media en TikTok en steeds minder aan de andere normale bezigheden zoals school, vrienden en sport. Dit kan uiteindelijk resulteren in een Social Media verslaving. Een verslaving is een ziekelijke relatie met iets wat je gebruikt of doet, waardoor je stemming verandert. En waarmee je – ook al weet je dat het slecht is voor jezelf en voor je omgeving – toch niet kunt stoppen. Je kunt aan niets anders meer denken, het beheerst je leven. Hoe vroeger je ingrijpt, hoe gemakkelijker het is om te stoppen.

 

Als je kind verslaafd is aan zijn smartphone of TikTok, gebruikt hij deze niet waarvoor ze bedoeld zijn – informatie, contacten, plezier – maar omdat de drang om ermee bezig te zijn van binnen uitkomt en sterker is dan hij. Het kan een vlucht zijn, het kan te maken hebben met bepaalde gevoelens van leegte. Hij hoopt dat het hem iets brengt wat maakt dat hij zich goed voelt, erbij hoort, net zo mooi en leuk is als alle anderen. Dit gedrag wordt – net als bij andere verslavingen –  schadelijk voor de gezondheid, de relaties met vrienden, de familie en de school- of sportprestaties. Ze zijn bijvoorbeeld prikkelbaar door slaaptekort en zonderen zich af van vrienden en gebeurtenissen in de ‘echte’ wereld. Het is daarom belangrijk om hier snel iets aan te doen.

 

Wat kan je hier als ouder aan doen?

Een verslaving aanTikTok kan dus vergaande gevolgen hebben voor het leven van jouw kind. Bij BeAware focussen wij ons in onze voorlichtingen op jongeren en ouders om hen bewust te maken van de gevaren van een verslaving en hoe een gewoonte eenverslaving kan worden.

 

Hieronder volgen 7 tips hoe je je kind kan helpen om verantwoord met TikTok om te gaan:

 

1.        Download zelf ook de TikTok app zo dat je weet wat hij doet en waar hij zich mee bezig houdt;

2.        Begin een open gesprek: Stel je kind de vraag waarom hij zoveel tijd doorbrengt op TikTok/Social Media. Stichting BeAware organiseert voor ouders een interactieve voorlichtingsavond waar o.a.veel tips worden gegeven over gesprekstechnieken. Klik hier voor meer informatie over de Ouderavond;

3.        Pas de kleuren aan op de telefoon, ze zijn nu zo ingesteld dat je juist steeds wilt kijken. En zet de notificaties en het geluid uit. Zo is het veel minder aantrekkelijk om de TikTok filmpjes te bekijken;

4.        Maak er een spel van binnen het gezin met één van de apps om te minderen. Apps die kunnen helpen: Moment en/of Checky. Apple houdt ook bij hoeveel activiteit er geweest is op je mobiel, dus dit kun je ook controleren;

5.        Stel telefoon vrije tijden in, dus bijv. tussen 19:00 en 20:00 geen mobiel, dus ook de ouders niet. Gebruik geen telefoon tijdens het eten, ook de ouders niet. Geen telefoon mee naar bed, de slaapkamer is namelijk het meest veilige plek voor je kind. Als er ruzie is of er gepest wordt, gaat dat door tot op de plek waar hij/zij eigenlijk juist tot rust moet kunnen komen;

6.        Telefoon op vliegtuigstand bij het maken van huiswerk;

7.        Spreek met je kind een tijdlimiet af. Met de Family Safety Mode van TikTok kunnen ouders het app-gebruik van hun kind sinds kort beheren. Je kan voor je kind een dagelijks tijdslimiet instellen. Als je kind de limiet bereikt, kan hij daarna de TikTok app niet meer openen. Ook kan je als ouders een afscherming instellen voor ongeschikte video’s.


Meer informatie over onze voorlichtingen of de ouderavond? Of heb je gewoon eenvraag? Klik hier voor het contactformulier.