Praat eerst met je partner of goede vriend(in) met kinderen in dezelfde leeftijd. Vraag hoe zij hiermee omgaan en vorm je een mening over het te volgen traject.
Bekijk onze of andere websites waar goede informatie wordt gegeven, zodat je op de hoogte bent van de verschillende soorten middelen en hoe die te herkennen als je denkt dat je kind drinkt of drugs gebruikt.
Onderzoek laat zien dat als ouders openlijk praten over drugsgebruik en alcohol, kinderen een betere zelf controle ontwikkelingen en meer bewust zijn van de schadelijke gevolgen. De voorbereidingen die jij neemt om het gesprek in te gaan kunnen fundamentele gevolgen hebben.
Kijk wanneer ze beschikbaar zijn, dus niet net even voor het sporten of vlak voor schooltijd, maar als ze zich vervelen, of als ze even naar beneden komen om even iets te snacken. Op een rustig moment. Of als je in de auto zit, zonder muziek op de achtergrond of nav iets actueels op tv.
Het succes van het gesprek is afhankelijk van hoe jij je kunt inleven in de belevingswereld van het kind. Maak duidelijk dat je je vermoedens niet uitspreekt om straf te geven, maar om indien nodig, hulp te bieden.
Het is voor jongeren makkelijker om te praten over vrienden. Wat vind je kind van die vriend die dat doet en de gevolgen ervan? Zo krijg je een prachtige kans om te horen hoe je kind erover denkt zonder dat je allemaal oordeelvragen stelt.
Weten waar je op moet letten is belangrijk, zodat je weet wat je kind gebruikt. Als je op de hoogte bent wat voor invloed bepaalde drugsvormen of gedrag hebben kan dit je helpen bewijzen te verzamelen en het gesprek te beginnen.
Mogelijke signalen van overmatig gebruik zijn:
Maar ook andere problemen of kopzorgen kunnen die signalen veroorzaken en dat maakt het moeilijk om zeker te zijn.
Zeker wanneer iemand maar af en toe gebruikt is het echt niet makkelijk om met zekerheid vast te stellen dat die persoon drugs gebruikt. En bij pubers is het nog moeilijker om dat uit hun gedragingen af te leiden. Veel van de opgesomde signalen zijn immers typisch voor de puberteit, een periode waarin er bij jongeren sowieso veel verandert en waarin ze zich vaak slecht voelen.
Als die signalen steeds vaker opduiken en ze blijven aanhouden of als er veel verschillende signalen tegelijk zijn, dat de kans groot is dat het om drugsgebruik gaat. Je vragen en bezorgdheid uiten is belangrijk, om welk probleem het ook gaat.
Weet je wat de risico’s zijn van overmatig gebruik voor je puber? Hoe komt het dat sommige pubers het wel doen en anderen niet. Het zijn verschillende factoren waaraan het kan liggen dat een puber wel of niet een afhankelijkheid ontwikkelt of verslaafd raakt.
Door je bewust te zijn van deze factoren, kun je weten wanneer je het gesprek met je kind kan aangaan of actie moet ondernemen om je kind te helpen in een gevaarlijke situatie of als je dingen herkent uit de checklist.
Het gebruik van hasj en wiet heeft voor iedereen risico’s, maar voor jongeren zijn de risico’s nog groter. Dat komt bijvoorbeeld omdat hun hersenen nog in de groei zijn: het gebruik van hasj en wiet verstoort de ontwikkeling van de hersenen. Een ander risico is verslaving. De kans op een verslaving op latere leeftijd wordt groter als je op jonge leeftijd hasj en wiet gebruikt.Naast lichamelijke risico’s kan blowen ook grote negatieve gevolgen hebben voor schoolprestaties. Jongeren die regelmatig blowen, spijbelen vaker, zijn minder gemotiveerd en presenteren slechter op school.
Bij kinderen en jongeren kunnen onomkeerbare afwijkingen optreden, zoals groei vertraging, vertraging of zelfs stoppen van de puberteitsontwikkeling, afnemende botmassa, en een mogelijk effect op het groeiende en zich nog ontwikkelende brein.Een eetstoornis heeft invloed op vele gebieden zoals op sociaal, psychologisch en lichamelijk gebied
De jongeren van tegenwoordig hebben te maken met veel meer invloeden van buitenaf dan toen u als ouder jong was. Denk aan social media, THC gehalte in wiet dat veel sterker is geworden dan vroeger, alcohol dat zo zoet wordt gemaakt dat je de alcohol niet meer proeft en de reclames die allemaal speciaal voor hen worden ontwikkeld, Netflix of popcorn time waarop vele series te zien zijn.
Het vluchten doen ze dan door te gaan gebruiken, gamen, weinig eten, veel eten, films kijken en nog veel meer. Ze willen de emotie niet voelen. Door dit regelmatig te doen, leren ze hun nog ontwikkelende hersenen eigenlijk dat als ze zich niet fijn voelen ze een uitweg kunnen hebben door een middel of gedrag. Hierdoor kan verslavingsgedrag optreden. Het is belangrijk om de jongeren te leren op verschillende manier om te gaan met emoties van pijn en verdriet.
Leren praten over problemen is heel erg belangrijk in de ontwikkeling van jongeren. Zie onze gesprektips.
• Mijn kind en zijn vriend drinken weleens een biertje in het weekend, dat is geen probleem
• Ze zijn gewoon aan het experimenteren
• De veiligste plek om alcohol te leren drinken is binnenshuis
• Ik zou het weten als mijn kinderen gebruiken
• Natuurlijk heeft mijn kind, geld, een auto, creditcard, mobiele telefoon en een computer wat is het probleem
Deze uitspraken zijn niet zomaar uitspraken, het kan ook verkeerde informatie zijn. Door deze uitspraken kan je belangrijke en fundamentele dingen over het hoofd zien. Het kan een open deur zijn voor je tiener om er gebruik van te maken en middelen te gebruiken.
Dit hangt natuurlijk af van de leeftijd van de kinderen. Maar er zijn ook hier gevaren aan. Als uw kind nog jong is, kan elke vorm van alcohol al gevolgen hebben. Het is bewezen dat jongeren die rond hun 12e alcohol drinken, 2 keer meer kans hebben om een verslaving te ontwikkelen.
Vroeger toen jij jong was waren er veel minder alcoholische drankjes en alcoholreclames gericht op jongeren. Jongeren van tegenwoordig hebben het op dat gebied veel lastiger. Daarnaast worden de drankjes mierzoet gemaakt met druivesuiker, zodat je de alcohol niet proeft.
De regel van twee. Experts noemen het de regel van twee: Twee vrienden, twee biertjes, twee nachten (meestal vrijdag en zaterdag) Ze noemen het ook een recept voor een ramp.
https://www.youtube.com/watch?v=cKbX-Z4aK-w
Laten we eerlijk zijn: experimenteren kan ook gevaarlijk zijn. Zelfs maar 1 keer bepaalde middelen of bepaald gedrag uit proberen kan schadelijke gevolgen hebben voor de rest van je leven. Denk aan ongelukken, bad gaan (dit betekent dat je een zeer slechte ervaring hebt met een middel) maar ook het leuk of lekker vinden. Stel je voor je probeert iets uit en je vindt het lekker, of het geeft een fijn gevoel! Kies er dan nog maar voor om het niet meer te doen. Met pubers ligt dit nog gevoeliger omdat hun hersenen nog in ontwikkeling zijn.
Uit onderzoek van de GGD is gebleken dat ouders het alcoholgebruik van hun kinderen onderschatten.
Maar liefst 87% van de ouders is niet bezorgd om het alcoholgebruik van hun kind. Vaak is dit ten onrechte. Uit onderzoek van de GGD blijkt namelijk dat 29% van de leerlingen uit klas 2 en 74% van de leerlingen uit klas 4 in de voorgaande maand alcohol had gedronken. Van de ouders met kinderen onder de 16 jaar geeft daarentegen 90% aan dat hun kind geen alcohol drinkt. Een opvallend verschil.
Die onderschatting door ouders van het alcoholgebruik van hun kinderen blijkt ook uit het Peilstationsonderzoek Ouders 2011. Uit dit door het Trimbos instituut uitgevoerde onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat maar 1 op de 15 ouders het goed vindt dat hun kind (jonger dan 16 jaar) op feestjes alcohol drinkt, terwijl een kwart van de kinderen zegt te weten dat dit wel mag.
Vroeger werd er door de GGD geadviseerd om je kind thuis te laten kennismaken met alcohol.
Maar hier zijn ze op terug gekomen. Onderzoek wijst uit dat alcohol schadelijk is voor jongeren.
Veel ouders zijn hier niet van op de hoogte en kiezen ervoor om kinderen thuis aan alcohol te laten wennen.
Af en toe een slokje proeven of een glas tijdens de feestdagen, verjaardagen of in het weekend. Een veel gehoorde opmerking van ouders is ‘beter thuis waar ik er controle op heb, dan buiten de deur.’ Toch kun je dit beter uitstellen tot de leeftijd van minimaal 18 jaar. Voor die tijd geeft u met het thuis ‘leren drinken’ het signaal af dat u alcohol drinken voor deze leeftijd goed vindt. Voor kinderen werkt een duidelijke regel beter voor zowel binnenshuis als buitenshuis.
In de klas maken wij gebruik van stemkastjes zodat de jongeren anoniem antwoord kunnen geven op onze vragen. Uit onze stemkastjes komt vaak naar voren dat ouders niet op de hoogte zijn van het gebruik van hun kind. Jongeren praten met elkaar en geven elkaar dus ook tips wat voor een smoesjes ze kunnen inzetten om hun gebruik te verbergen. De meeste jongeren zeggen ook “ach mijn ouders merken het toch niet”. En ook hierbij gebruiken jongeren het internet om zoveel mogelijk tips te zoeken wat ze kunnen doen om hun gebruik te verbergen. Maar goed dat kan jij als ouder dus ook doen! Daarom is het zo goed dat je op onze webiste bent, dit betekent dat je je aan het inlezen bent en zo meer te weten komt over middelen. Onze medewerkers werken elke dag met kinderen, zien ook ouders tijdens ouderavonden en spreken docenten. Onze ervaring is dat het soms lijkt of ouders niet willen weten of echt geen kennis hebben van middelen: er is gewoon veel onwetendheid!
Dit zijn natuurlijk handige middelen, maar deze middelen kunnen ook ingezet worden voor misbruik. Hiermee maken jongeren contacten en vervoeren ze zich. Het is dus wel belangrijk om een vinger aan de pols te houden. Als blijkt dat je puber een van deze middelen verkeerd inzet, dan kun je ze bovenstaande dingen natuurlijk ook voor een tijdje ontzeggen.