Als je er net achter bent gekomen dat je kind alcohol drinkt of drugs gebruikt, ga zitten, relax en haal rustig adem.
We weten dat dit best spannend kan zijn. Maar je bent precies op de goede plek. We gaan je helpen om te bepalen wat je kunt gaan doen. Hoe je informatie moet zoeken, gesprekken moet voeren, strengere regels kan invoeren en misschien wel hulp van buitenaf moet gaan zoeken.
Een gesprek beginnen met je kind over dit onderwerp is het belangrijkste wat je kunt doen in deze situatie. We weten dat het niet makkelijk is. Door jezelf goed voor te bereiden kan het je helpen om rustig te blijven tijdens het gesprek.
Dit gedrag bespreekbaar maken, geeft je kind de mogelijkheid over een aantal dingen te praten. Het is eerlijk en biedt hen het veilige gevoel dat jij de signalen die je opmerkt, ook verwoordt. Door ons zorgzaam op te stellen, creëren we de nodige ruimte voor onze kinderen om over zichzelf te praten. Voor hen verlaagt het de drempel een gesprek aan te gaan en tegelijkertijd betekent het voor jou een belangrijke vorm van controle.
Bovenstaande klinkt misschien heel perfect, meestal gaan jongeren niet gelijk het gesprek aan, maar weet dat als je je kind de ruimte geeft om te praten er wel meer ruimte is om open te zijn over zich zelf dan als we direct boos worden.
Datgene wat je opmerkt, tracht je zo concreet mogelijk te benoemen. Je kunt daarbij ook je eigen gevoelens (bezorgdheid, angst … ) verwoorden en om verduidelijking vragen.
Mogelijk is je kind verrast door wat je zegt of boos. Laat hem of haar dan voldoende ruimte voor zo’n eerste reactie. Je kan verwachten dat je kind boos en beledigd reageert, neem dit niet persoonlijk op. Je bent bezorgt en wilt het alleen bespreekbaar maken.
Bedenk goed: Als ouder faciliteer je het gebruik als je het gesprek niet aangaat.
Pubers willen graag hun vrijheid en die geef jij ook tot een bepaalde hoogte! Maar als ze er voor kiezen om alcohol te gaan drinken of drugs te gebruiken zijn er duidelijke regels en consequenties nodig!
Ga er niet gemakshalve vanuit dat ze ‘weten’ dat je niet wilt dat ze drinken of drugs gebruiken. Je moet hier met ze over praten. Pubers hebben echt duidelijke grenzen nodig. We helpen ze met grenzen om hun zelf discipline te ontwikkelen. Hun hersenen zijn nog in ontwikkeling dus grijze gebieden zijn lastig. Als voorbeeld:
Uw kind mag wel alcohol drinken met speciale gelegenheden. Uw kind vindt een verjaardag van een vriendin ook een speciale gelegenheid mag ze dan ook drinken?
Voor kinderen werkt het het best om 1 lijn te trekken. Wel of geen alcohol dat is duidelijk, ook ivm met het geven van consequenties.
De regels zijn er om onze kinderen te helpen bij het volwassen worden. Houdt er rekening mee dat je puber altijd tegen je regels aan schopt. Het maakt niet uit wat je zegt, bij voorbaat slaat het al nergens op;)
Maak samen met je puber een contract. Een contract dat jullie samen opstellen zodat het heel duidelijk is wat de regels zijn. Pubers houden zich makkelijker aan regels die jullie samen hebben opgesteld.
Zie hieronder een voorbeeld contract. Het mooie van het contract is dat elke regel even besproken kan worden en je duidelijk kunt maken dat alle gemaakte keuzes uit liefde voor je kind zijn gemaakt en niet om dwars te zitten.
Jouw naam
Naam puber
‘Naam puber’ is eens met onderstaande uitspraken:
o Ik zal geen drugs gebruiken of alcohol drinken
o Ik zal niet rijden onder invloed van alcohol en drugs
o Ik zal niet bij iemand instappen die onder invloed is van alcohol of drugs
o Als ik me onveilig of niet op mijn gemak voel ergens zal ik een van mijn ouders bellen zodat ze me kunnen ophalen
o Ik zal het tegen je vertellen als ik verdrietig, boos of in de war ben, zelfs als ik bang ben dat je boos op me wordt
o Ik zal verantwoordelijk zijn voor mijn acties
‘Naam ouder’ is eens met onderstaande uitspraken:
o Ik zorg dat ik er altijd voor je ben als je me nodig hebt
o Ik zal zorgen dat je een veilige plek hebt om te praten met mij
o Ik zal naar je luisteren en je uit laten praten
o Ik zal niet heftig reageren of je veroordelen om dingen die ik niet begrijp
o Ik zal van je houden om wie je bent
Naam kind
Ik teken dit contract en erken dat er consequenties kunnen zijn voor de keuzes die ik maak. Ik beloof dat ik je respecteer
Naam ouder
Als ouder teken ik dit contract. Ik waardeer onze band en ik beloof dat ik je respecteer en je zal helpen
Denk je nu, nou jammer dan, ik ben nu veel te laat om regels te gaan stellen. Nee! Dat is niet waar. Je kunt altijd beginnen de bodem te vormen, alleen zal je op meer problemen stuiten. Het protest van je kind zal groter zijn, jouw inzet zal groter moeten zijn en het effect kan kleiner zijn, maar het heeft altijd zin!
Het is belangrijk dat je verder toezicht houdt op de grenzen die je hebt gegeven. Dat is iets anders dan controle uitoefenen. Toezicht houden is een uiting van interesse, van ‘zorgen voor’. Toezicht betekent bijvoorbeeld: weten met wie je kind omgaat, waar hij heen gaat, hoe laat hij thuiskomt, of hij zich aan de afspraken houdt …
Verzamel mogelijk bewijs
Hoe denk je over het doorzoeken van de kamer van je kind? We snappen dat dit lastig is, want je gunt je kind ook zijn privacy. Maar als je kind iets heeft gedaan wat niet kan of mag, heb je alle recht om te zeggen dat je naar aanleiding van wat er gebeurd is, zo nu en dan zijn kamer doorzoekt. Een goede reden is dus al omdat je je ernstig zorgen maakt door wat je hebt gezien of met je kind hebt mee gemaakt. Onthoud: het is jouw huis en je eerste verantwoordelijkheid is de gezondheid van jouw kind.
Als het om het gebruik van drugs gaat en je nog een stap verder wilt gaan, zijn er ook testen verkrijgbaar waarmee je kunt kijken of jouw kind inderdaad zich aan de regels houdt en geen drugs meer gebruikt. Betrouwbare testen zijn eventueel via ons te koop. Neem hiervoor contact op met ons!
Laat je niet afschrikken door de woorden “zoek hulp”. Hulp zoeken kan ook je huisarts zijn, de zorgcoordinator op school of iemand van de sportclub van je kind. Deze mensen kunnen allemaal een grote hulp zijn tijdens deze periode. Het is wel belangrijk om het ook met je kind te bespreken.
Het is in het belang van je kind dat je niet kan toestaan dat de grenzen die je trekt, niet gerespecteerd worden. Soms moet je ook externe hulp zoeken. In sommige gevallen is er meer aan de hand dan alleen drugsgebruik. Er zijn verschillende diensten in deze problematiek gespecialiseerd en op een aantal plaatsen is de hulp specifiek op ouders gericht.
Belangrijk is ook dat je kind de natuurlijke gevolgen van zijn gedrag ervaart. Uit bezorgdheid en met veel goede bedoelingen worden de gevolgen van drugsgebruik vaak door de ouders zelf opgelost, opgevangen of opgeruimd. Hiermee ontneem je je kind de kans om met de nadelen van zijn gebruik te worden geconfronteerd. Op die manier wordt soms niet het kind beschermd, maar wel het drugsgebruik.
Minstens even belangrijk, naast de zorg voor je kind, is de zorg voor jezelf.
Veel ouders stoppen zo veel tijd in het omgaan met het drugsgebruik van hun kind en zijn zo bezig met ‘redden’ dat ze nauwelijks aan zichzelf toekomen. Het is belangrijk aandacht en tijd te maken voor dingen die je zelf leuk vindt. Beloon en verwen jezelf. Probeer er zelf een gezonde levensstijl op na te houden (goede eet- en slaapgewoonten, regelmatig lichaamsbeweging, verantwoord genees- middelengebruik, enz.).
Dat je kind gebruikt ligt niet aan jou als ouder. Je hebt de drugs niet aangeboden of je kinderen verplicht die te gebruiken. Voel je niet schuldig, jongeren zijn zelf verantwoordelijk voor hun gebruik. De vraag is ook niet ‘Bij wie ligt de schuld?’ maar wel ‘Hoe komen we er samen uit?’.
Indien je als ouder schuldgevoelens ervaart, is het van belang deze uit te spreken, want schaamte en schuld zorgen ervoor dat je je kind te lang een hand boven het hoofd houdt. Op deze manier leren ze nooit zelf verantwoordelijkheid te nemen. Praat erover met iemand uit je vriendenkring of met ouders die hetzelfde hebben meegemaakt, met vertrouwenspersonen, huisartsen, hulpverleners, enz
Jezelf isoleren maakt alleen maar dat je je nog slechter voelt. Bovendien is het belangrijk dat ouders beseffen dat ze niet alleen staan en dat dit in elk gezin kan voorkomen. Neem contact op met ons!