Sexting

Hoe ga je daarmee om?

Nieuwsbrief ontvangen

Volg wat Be Aware doet, meld je aan voor de Be Aware Nieuwsbrief.

Ontvang per mail onze:

Digitale brochure


Ga nu naar het online aanvraagformulier

Terug naar splashpage
U bevindt zich hier: Home > Scholieren > Info verslavingen > Medicijnverslaving

Medicijnverslaving

Een medicijnverslaving kun je in allerlei vormen hebben. Het kan al beginnen met je lippenbalsem: door die veel te gebruiken hebben je lippen het op een dag echt nodig, omdat ze zelf niet meer het beschermlaagje aanmaken en dus niet meer zonder jouw balsem kunnen. Neussdruppels en neusspray, waardoor als je die veel gebruikt je slijmvliezen juist dicht gaan zitten. Ventolin, een luchtwegverwijder: hoe meer je die gebruikt, hoe vaker je het nodig zal hebben. Maar ook medicijnen die kinderen met ADHD en autisme voorgeschreven krijgen kunnen verslavend zijn bij verkeerd gebruik.

 

Vaak zijn het ook slaapmiddelen of kalmeringsmiddelen waaraan mensen verslaafd kunnen raken. Die raken verslaafd aan medicijnen als ze het leven zo ingewikkeld vinden, zoveel problemen hebben, dat de medicijnen ze helpen om het vol te houden. Terwijl die middelen natuurlijk niet helpen om problemen op te lossen! De dokter heeft dat medicijn misschien alleen een keer voorgeschreven om ze door een moeilijke periode te helpen.

 

Een medicijnverslaving is niet alleen een fysieke verslaving, maar ook een psychische verslaving; waardoor je compleet afhankelijk wordt en het leven in een soort dichte mist voorbij gaat. Het is gevaarlijk, er gaan mensen aan dood. Dat kan zijn door de schadelijke stoffen, maar veel vaker door ongelukken die gebeuren als mensen versuft zijn.

 

Symptomen van medicijnverslaving
Iemand met een medicijnverslaving, lijkt versuft of slaperig, is minder geconcentreerd en kan minder lang zijn aandacht tot iets bepalen. En als ze stoppen met de pillen krijgen ze daar meteen behoorlijk veel last van: ontwenningsverschijnselen!

  • Van het ene op het andere moment depressief
  • Nerveus gedrag
  • Sneller of meer geïrriteerd dan anders
  • Angstig gedrag
  • Rusteloosheid
  • Slapeloosheid

 

Herken je iemand die je kent, of jezelf in bovenstaande?