Sexting

Hoe ga je daarmee om?

Nieuwsbrief ontvangen

Volg wat Be Aware doet, meld je aan voor de Be Aware Nieuwsbrief.

Ontvang per mail onze:

Digitale brochure


Ga nu naar het online aanvraagformulier

Terug naar splashpage
U bevindt zich hier: Home > Scholieren > Info verslavingen > Gameverslaving

Gameverslaving

Gameverslaving is een ziekte, net zo sterk als elke andere verslaving. Het lijkt alleen veel onschuldiger, omdat het hier om spelletjes gaat. Terwijl het juist een vorm van verslaving is die elk jaar toeneemt, steeds meer mensen – jonge mensen meestal – raken gameverslaafd. Je kan gamen op een spelcomputer – een X-Box, een Playstation of een Wii – of je gamet op het internet waar je 24/7 toegang hebt tot alle games. De computer wordt steeds meer voor andere dingen gebruikt en sommige mensen brengen meer tijd door bij de computer dan voor de televisie. Maar je kan ook gamen op je smartphone of op een tablet.

 

Wat vaak onschuldig begint als een gezellig tijdverdrijf en het spelen van een spelletje, kan je zó in de greep krijgen dat je steeds meer tijd besteedt aan het gamen en steeds minder aan je andere normale bezigheden: school, vrienden, sport.

 

Zo raak je op een dag uit balans en dat merk je doordat je bepaalde verschijnselen krijgt. Er verandert iets: dat kan lichamelijk zijn, psychisch of sociaal. Je wordt heel erg moe, of boos als de computer het niet doet bijvoorbeeld en je krijgt misschien wel steeds vaker ruzie met iedereen om je heen.

 

Symptomen van een gameverslaving

  • Je denkt voortdurend aan gamen, het beheerst je gevoelens, je gedachten en alle dingen die je dagelijks doet. Ook als je niet aan het gamen bent, ben je er steeds mee bezig en verlang je alweer naar het moment dat je weer kan gamen.
  • Je voelt je lekkerder door te gamen en gaat het daarom expres doen als je bijvoorbeeld verdrietig bent, somber of gestresst.
  • Je wilt steeds meer tijd besteden aan het gamen en je hebt er steeds meer en nieuwere spelletjes nodig om hetzelfde fijne gevoel te krijgen.
  • Als je niet kan gamen – of niet meer mag gamen van je ouders – voel je je heel vervelend, je raakt geïrriteerd en krijgt stemmingswisselingen.
  • Je kan ruzie krijgen met je vrienden of met je ouders. Als het je al lukt om te stoppen met gamen en je na een tijdje toch niet de verleiding kan weerstaan, ben je in korte tijd weer helemaal terug in je oude patroon waarbij het gamen je doen en denken totaal beheerst.

 

Herken je iemand die je kent, of jezelf in bovenstaande?