Ontvang per mail onze:

Digitale brochure

Ga nu naar het online aanvraagformulier

Nieuwsbrief ontvangen

Volg wat Be Aware doet, meld je aan voor de Be Aware Nieuwsbrief.

U bevindt zich hier: Home > Scholieren > Info verslavingen

Uitleg verslaving

Wat is het?
Een verslaving is een ziekelijke relatie met iets wat je gebruikt of doet, waardoor je stemming verandert. En waarmee je – ook al weet je dat het slecht is voor jezelf en voor je omgeving – toch niet kan stoppen. Je kan aan niets anders meer denken, het beheerst je leven en alles wordt anders. Minder. Slechter. Als je alcohol of drugs gebruikt, je rookt, heel veel op internet zit of gokt, veel te weinig of teveel eet, dan kun je daaraan verslaafd raken.

Hoe komt het?
Dit komt door de werking van de hersenen. Als je iets leuks of goeds doet, dan maken je hersenen een bepaalde stof aan. Je bent bijvoorbeeld verliefd, of je haalt een goed cijfer op school, je scoort een mooi doelpunt, dan maken de hersenen bepaalde stoffen aan die jij herkent als een prettig gevoel (dit heet het beloningssysteem van de hersenen).

Als je bepaalde verslavende middelen neemt, bijvoorbeeld een sigaret of een glas bier, is dat ook van invloed op het beloningssysteem van de hersenen. Na gebruik voel je je lekker en blij. Datzelfde gevoel kan je krijgen van dingen die je heel leuk en opwindend vindt om te doen, bijvoorbeeld heel veel internetten, gamen of gokken en die je daarom steeds vaker doet, waarmee je dan niet meer kan stoppen en er steeds aan blijft denken.

Het grote nadeel van alles waaraan je verslaafd kan raken, is dat je dat fijne gevoel alleen wéér krijgt als je nòg meer van die middelen gaat gebruiken, of die leuke dingen doet. En je lichaam of je hoofd gaat om steeds méér vragen om hetzelfde gevoel te krijgen. Als je stopt, ga je je nog slechter voelen en je lichaam schreeuwt om meer. Eigenlijk heb je het zelf niet meer in de hand. De keuze ligt niet meer bij jou, je hersenen hebben dat overgenomen. Uiteindelijk gebruik je geen drugs meer of doe je bepaalde dingen niet meer om je lekker te voelen, maar om je niet heel ziek te voelen.

Hoe kan het zijn dat sommige mensen wel verslaafd raken en anderen niet? Dat is helaas niet van te voren te voorspellen, maar er zijn twee factoren die een grote rol spelen:

1. Genetische aanleg (verslaving ouders, karakter).
Er is een gen gevonden dat aantoont of mensen gevoelig zijn voor verslaving als alcohol of nicotine, dat is wel voor 60-70% van verslavingen de oorzaak

2. Omgevingsfactoren (school, misbruik, scheiding, pesten, beschikbaarheid, sociale acceptatie etc)

Wat doet het met je?
In de hersenen van verslaafden - of het nou alcohol en drugs zijn, of gokken, gamen, eten -  is van alles aan de hand: ze waren vóór het gebruik waarschijnlijk al anders en veranderen door het gebruik nog meer, misschien wel onomkeerbaar.

Diep weggestopt onder de grijze massa van de hersenschors, tegen de hersenstam aan, ligt de kern van wat het ‘beloningscentrum' heet. Laat een hongerige een boterham zien en het beloningscentrum wordt actief. Het beloningscentrum vuurt heftig elektrische signalen af: zou je met een MRI-scanner op dat moment naar de hersenen kijken, dan zou je een deel van de hersenen hevig zien opgloeien: er is actie! ‘Ahhhhhhh, lekker, eten', denkt de hongerige en hij/zij voelt zich heerlijk. En meteen daar achteraan denkt hij/zij: ‘Dit gaan we vaker doen'.

Wat kun jij ertegen doen?
Hoe vroeger je ingrijpt, hoe gemakkelijker het is om te stoppen. En 'vroeg' betekent dus echt vóórdat je verslaafd zou kunnen raken!

Wat kun je doen als je al een probleem bij jezelf of bij een ander vermoedt?

• neem contact op met de vertrouwenspersoon via www.stichting-be-aware.nl
  • download één van de gratis apps op de Be Aware-website voor meer informatie
  • neem contact op met Be Aware telefoon 0342 - 470 930