Sexting

Hoe ga je daarmee om?

MiddeleninformatieKennis maakt macht.

Bekijk de folder van het Trimbos-instituut voor meer informatie voor meer informatie over alles wat iedereen over drugs zou moeten weten.

Vaak weet je als ouder niet genoeg van de verschillende middelen waar jongeren veel mee in aanraking (kunnen) komen. Hieronder wordt een aantal middelen nader uitgelegd en besproken.


Wiet

Wiet is een andere naam voor marihuana en is de meest gebruikte drug onder jongeren. 

Waarom blowen jongeren?
Er zijn verschillende redenen waarom jongeren beginnen met blowen (het roken van wiet).
Vaak uit nieuwsgierigheid, erbij willen horen.

Sommige jongeren hebben vrienden die drugs gebruiken en voelen druk om ook mee te doen (groepsdruk).
Jongeren die al roken en/of alcohol drinken hebben meer kans om te gaan blowen. 

Ook jongeren met een onbehandelde psychische stoornis, zoals ADD en ADHD, hebben meer kans.
Sommige jongeren beginnen drugs te gebruiken om om te gaan met pijn, verdriet, depressie of andere vervelende emoties. Het is voor hen een manier om hun gevoelens te ontwijken en verdoven. 

Hoe kan ik voorkomen dat mijn kind gaat blowen?
Jammer genoeg is er geen toverspreuk om onze kinderen te beschermen tegen drugsgebruik. Maar onderzoek toont wel aan dat ouders een hele grote invloed hebben op hun kinderen, ook al lijkt dat niet altijd zo. Dus praat openlijk met je kinderen en blijf actief verbonden met hun leven. Om je een handje te helpen staan hieronder wat weetjes over wiet, zodat je een mogelijk gesprek kan beginnen en samen kan praten over de fabeltjes en weetjes die er zijn over marihunana.

Wat is marihuana:
Marihuana is het woord voor de gedroogde bloemtoppen van de Indiase hennepplant. Het wordt ook wiet genoemd. Op straat heeft het vele namen, waaronder: bhang, dagga, dope, ganja, grass, wiet, jointje, motta, Mary Jane, porro, skunk, shit, chocolade, kush en kruid.
Hasj (hasjiesj) wordt gemaakt van het ingedikte sap van gedroogde bloemen van de hennepplant, die gezeefd en geperst worden. Het wordt ook chocolade, hash of “shit” genoemd en is sterker dan wiet.
Onder “Cannabis” vallen alle drugs die afstammen van de Indiase hennepplant, inclusief marihuana en hasjiesj.
Ondanks de naam is deze drug wel een hallucinogeen, een stof die ervoor zorgt dat het verstand, de wereld die je waarneemt, vervormt.
De werkende stof in cannabis dat die vervorming creëert is bekend als “THC”(TetraHydroCannabinol). De hoeveelheid THC per hoeveelheid wiet kan verschillend zijn, maar over het algemeen is het percentage THC de laatste tijd gestegen, waardoor wiet veel sterker is dan vroeger. 

Hoe wordt het gebruikt?
Marihuana is de meest gebruikte drug ter wereld.
Marihuana en hasj worden gewoonlijk als sigaret gerookt (joint), maar kunnen ook in een pijp worden gerookt. Wiet wordt soms ook door het eten gemengd of als thee gezet. Soms maken gebruikers er een “blunt” van. Dit is een uitgeholde sigaar die gevuld is met wiet. Joints en blunts worden soms met andere, sterkere middelen zoals crack-cocaïne of PCP gemengd. (PCP= phencyclidine, een potente hallucinogeen).
Wanneer iemand een joint rookt voelt hij het effect gewoonlijk al binnen enkele minuten. De onmiddellijke sensaties – verhoogde hartslag, verminderde controle, slappe spieren en een dromerig, onwerkelijk gevoel – bereiken binnen 30 minuten hun hoogtepunt. Deze effecten zijn gewoonlijk na twee of drie uur voorbij, maar ze kunnen ook langer duren omdat je bijvoorbeeld een grotere joint rookt of door een hoger gehalte THC of een combinatie met andere drugs.
Kenmerkend voor een gebruiker is dat hij meer rook inhaleert en het langer binnen houdt dan hij met een gewone sigaret zou doen, waardoor een joint een grotere impact op zijn longen heeft. Afgezien van het ongemak dat gepaard gaat met keelpijn en verkoudheid op de borst, is gebleken dat het roken van een stickie een vijf keer zo grote blootstelling is aan kankerverwekkende chemicaliën als sigaretten.
De mentale gevolgen van marihuanagebruik zijn net zo ernstig als de lichamelijke. Marihuana rokers hebben een slechter geheugen en zijn geestelijk minder alert dan niet-gebruikers.
Dieren die marihuana door onderzoekers toegediend hebben gekregen, hadden zelfs structurele schade aan de hersenen.

Hoeveel scholieren blowen?
Om de vier jaar wordt in Nederland onderzoek gedaan naar het gebruik van alcohol en drugs onder scholieren. Van de scholieren tussen 12 en 18 heeft 7.7% de laatste maand geblowd. Van de 15 jarige scholieren heeft 10.1 % de laatste maand geblowd. 11% van alle 15 jarige scholieren blowt meer dan 10 keer per maand. Er is een duidelijke stijging met de leeftijd te zien. Van alle 17/18 jarige scholieren heeft 18% de afgelopen maand meer dan 10 joints gerookt. 

Wat voelt de gebruiker?
Cannabis heeft een aantal prettige effecten. Die effecten vinden vrijwel alleen op de korte termijn plaats, dus tijdens en direct na het blowen. Maar op de lange termijn kan je last krijgen van effecten die onprettig zijn.
Directe effecten: Cannabis werkt ontspannend, versterkt gevoelens, je kan een lachkick en een vreetkick krijgen, je reactie- en concentratievermogen verminderen en er is een verandering in de waarneming. Ook kan je last krijgen van angst, paniek en soms bewustzijnsverlies.
Lange termijn effecten: Je kan schade aan de luchtwegen krijgen (zoals astma of emfyseem), je kan kanker krijgen (bij blowen), je kan last krijgen van prikkelbaarheid, rusteloosheid, slaapproblemen, verminderde eetlust, maagklachten en psychische problemen.
Daarnaast zijn er nog meer effecten, maar de hierboven genoemde effecten komen het meest voor.

Marihuana kan verslavend zijn
Met regelmaat blowen kan leiden tot een verslaving, dit houdt dus in dat mensen op een gegeven moment niet kunnen stoppen, hoe graag ze dat ook willen.
1 op de 11 mensen die 1 keer blowen raakt verslaafd en als je tijdens je tienertijd gaat blowen heb je nog meer kans zelfs 1 op de 6. Van de dagelijkse blowers worden er tussen de 25 en 50 % verslaafd. 4.3 millioen van 7.3 miljoen verslaafden wereldwijd zijn verslaafd aan blowen. 75% van de jongeren die opgenomen zijn in een kliniek zitten daar voor een marihuana verslaving.

Marihuana en slechte schoolprestaties
Marihuana heeft een negatieve invloed op je concentratieboog, je geheugen en motivatie. Marihuana verdooft je kleine hersenen en geven zo de informatie die je leert niet door aan je grote hersenen, dus wat geleerd is onder invloed wordt niet opgeslagen en direct weer vergeten. Iemand die elke dag blowt functioneert niet op zijn volle intellectuele niveau. Recentelijke onderzoek heeft uitgewezen dat als jongeren tijdens de tienerjaren veel blowen dat 8 punten kost van hun IQ.
Een hoog THC gehalte kan een psychose of paniekaanval veroorzaken.
Door het gebruik van marihuana kan je in een psychose terechtkomen. Als er in de familie schizofrenie voorkomt, kan het zijn dat je door te blowen dit ook ontwikkeld, zonder dat je daarvoor er ooit last van hebt gehad

Alcohol

Mijn kind is nog geen 18, maar drinkt al alcohol, wat nu???

• Ga met je kind in gesprek over de risico’s van alcoholgebruik.
• Vertel dat je het noodzakelijk vindt nieuwe afspraken te maken.
• Spreek met je kind af dat het stopt met drinken. Zo lang als mogelijk is het beste, maar 18 jaar kun je als richtlijn gebruiken.
• Lukt dit niet, of kies je hier niet voor, leer je kind dan hoe alcoholgebruik beperkt kan worden.
• Tips hiervoor kun je vinden op www.alcoholinfo.nl.
• Koop zelf geen alcohol voor je kind en bied je kind nooit alcohol aan, ook niet op bijzondere gelegenheden.
• Geef je kind de ruimte om zelf met een voorstel te komen en kijk of je er samen uit kunt komen.
• Als je kind ouder dan 18 jaar is en alcohol drinkt, maak dan duidelijk afspraken over wanneer en hoeveel er gedronken wordt. De hersenen zijn tot het 24ste jaar nog steeds in ontwikkeling. Alcohol blijft schadelijk, zeker bij teveel in een keer drinken en/of te vaak in een week. De richtlijn is daarom voor jongeren anders dan voor volwassenen. Minder glazen per keer en veel minder vaak in een week. Tips zijn:
• Spreek af dat het alcoholgebruik beperkt blijft tot één, hooguit twee avonden in het weekend.
• Bespreek de effecten en risico’s van alcoholgebruik.
• Laat je kind vooral niet drinken op de avond voordat het naar school, werk of sportactiviteiten moet.
• Spreek af dat hij niet drinkt voordat hij gebruik maakt van fiets, scooter, brommer, motor of auto. Informeer je kind dat bij teveel drinken de volgende ochtend het promillage te hoog kan zijn om deel te nemen aan het verkeer.
• Spreek af dat je kind in geen geval zoveel en/of snel drinkt dat het aangeschoten of dronken wordt.
• Maak je je zorgen over het alcoholgebruik van je zoon of dochter? Schroom niet om informatie te vragen of hulp te zoeken. Je kunt ook contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief ontvangen

Volg wat Be Aware doet, meld je aan voor de Be Aware Nieuwsbrief.
NAAR BOVEN
Disclaimer  -  Sitemap  -  Powered by Idas B.V. Internet & ICT