Sexting

Hoe ga je daarmee om?

Ik wil voorkomen

Jij, als ouder, hebt meer invloed op je kind dan je denkt. Meer dan vrienden, muziek, TV, internet of film/popsterren.

Kinderen die van hun ouders leren wat de risico’s van een verslaving zijn, hebben 50% minder kans om een middelen-afhankelijkheid te ontwikkelen.
Het is dus van groot belang dat je je kind helpt om de juiste keuzes te maken!

Dit doe je door:
- regelmatig met hen te praten en naar hen te luisteren
- direct betrokken te zijn bij hun dagelijkse leven
- duidelijke grenzen te stellen
- duidelijk vertellen dat je niet wilt dat zij drinken, roken, middelen gebruiken of obsessief gedrag vertonen zoals teveel gamen, internetten of (niet) eten .

Drie valkuilen voor ouders

Ouders van tegenwoordig hebben te maken met 3 valkuilen:

1. De meeste kinderen zijn super gewenst.

Zonder te willen generaliseren wordt in veel gevallen het juiste moment voor het krijgen van een kind en het aantal kinderen dat men wenst nauwkeurig bepaald door de ouders. Dit is natuurlijk heel fijn, maar het heeft ook tot gevolg dat we, als ouder, er alles voor over hebben het ons kroost zo goed en zo makkelijk mogelijk te laten hebben. Onbewust zijn we geneigd onze kinderen teveel te verwennen en ze alles te geven wat hun hartje begeert.

2. Ouders en kinderen hebben het vaak druk

Veel ouders hebben beiden drukke banen en ook kinderen hebben een volgeladen programma. Na school is er vaak weinig tijd om gewoon even niets te doen te hebben.
Ouders denken vaak dat met quality time een hoop is op te lossen. Dit betekent dat ouders op gezette tijden (Zondagmiddag tussen 3 en 5 uur of dinsdag avond van 6 tot 9) alle tijd en aandacht voor hun kind hebben. Hoewel dit natuurlijk heel waardevol is, is dit niet voldoende. Kinderen moeten juist ook gewoon met hun ouders ‘samen zijn’, zonder dat er iets bijzonders gebeurt. Zo leren ze dat het leven niet uit louter hoogtepunten bestaat, maar dat er ook ruimte moet zijn voor niets doen, samen zijn.

3. Jongeren hebben duidelijk regels nodig

Juist door bovenstaande redenen (gewenstheid en weinig tijd) willen ouders vaak de tijd die ze dan hebben met hun kind niet ‘verpesten’ door regels en grenzen te stellen.
Maar kinderen kunnen pas vrij zijn als ze de grenzen kennen.
Grenzeloos maakt een beetje bang en zet er toe aan om toch die grenzen te gaan zoeken. Als die er niet zijn, kan een kind stuurloos worden.
De gemiddelde leeftijd dat kinderen voor de eerste keer gaan experimenteren met middelen is 13 jaar. Je kunt er dus vanuit gaan dat hem op die leeftijd al eens een keer drugs of alcohol is aangeboden. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat hj het ook gebruikt heeft, hier kan een kind zelf ‘nee’ tegen zeggen. Ook is dit de leeftijd waarop jongeren zich bewust worden van hun lichaam. Meisjes hebben in die leeftijd vrouwelijke vormen gekregen, waar ze soms geen raad mee weten en waarmee ze zich ongelukkig voelen. Dit kan leiden tot experimenteren met excessief lijnen en wellicht tot ongewenst gedrag.
Het telefoongedrag en game-gedrag kan op deze leeftijd al extreme vormen hebben aangenomen.
Kinderen in de pubertijd zijn bezig hun plaatsje in de wereld te veroveren. Bij het vormen van hun idee over de wereld speelt de opinie van hun vrienden een grote rol en tevens beginnen ze vraagtekens te zetten bij de ideeen van hun ouders. Hoewel het soms lijkt van niet, toch blijven veel van de adviezen en opinies van ouders wel degelijk hangen! Jij, als ouder, bent de bodem van hun bestaan. Probeer je te verdiepen in hun vriendenkring. Nodig ze bij je thuis uit, zodat je enigszins zicht krijgt op de groepsdynamiek. Middelengebruik en afwijkend gedrag op deze leeftijd wordt vaak gevoed door sociale druk. 

Nieuwsbrief ontvangen

Volg wat Be Aware doet, meld je aan voor de Be Aware Nieuwsbrief.
NAAR BOVEN
Disclaimer  -  Sitemap  -  Powered by Idas B.V. Internet & ICT