Sexting

Hoe ga je daarmee om?

 

Factsheets

Roken adolescent 

In dit document zal een beeld geschetst worden van de huidige stand van zaken over de relatie tussen roken en de hersenontwikkeling bij adolescenten. 

Deze factsheet vat feiten en cijfers samen uit de recente wetenschappelijk literatuur en beschrijft onderzoeken over het gebruik, de effecten en de risico’s van het roken van een waterpijp.

Factsheet over roken

Roken kinderen

In deze factsheet worden een aantal feiten rondom kinderen en (mee)roken op een rij gezet, volgens de meest recente wetenschappelijke inzichten en met een bespreking van de diverse bronnen. De feiten zijn ingedeeld in twee subthema’s: actief roken en passief roken, ook wel 'meeroken'.

Kinderen en roken

Waterpijp

Deze factsheet vat feiten en cijfers samen uit de recente wetenschappelijk literatuur en beschrijft onderzoeken over het gebruik, de effecten en de risico’s van het roken van een waterpijp.

Factsheet waterpijp

Lachgas

Lachgas wordt steeds vaker als partydrug gebruikt, zowel in het uitgaansleven en in de privésfeer. Er is echter veel onduidelijkheid over het gebruik, de risico's en de wettelijke status van lachgas. In deze factsheet wordt een beknopt overzocht gegeven van wat er aan praktische kennis voorhanden is over lachgas.

Factsheet lachgas

4-FA

4-Fluoramfetamine (4-FA) is een Nieuwe Psychoactieve Stof (NPS). NPS zijn drugs die over het algemeen (nog) niet onder de Opiumwet vallen, zoals ‘traditionele’ drugs als cocaïne en ecstasy wel doen De factsheet bevat informatie over het gebruik van 4-FA, de markt, werking en effecten, gebruikswijzen, dosering, ongewenste effecten en risico's, kans op overdosering en preventie.

Factsheet 4-FA

2c-b

2c-b komt voor als pil en poeder. 2c-b is een psychedelische drug. Afhankelijk van de dosis ga je licht of zwaar trippen. Een lage dosering kan qua effecten op XTC lijken. Vroeger werd 2c-b in de smartshop verkocht. Dat is nu verboden. Hier is nog geen factssheet van.

Lees hier meer


E-sigaret

In 2003 werd in China de elektronische sigaret (e-sigaret, e-smoker) ontwikkeld: een elektronisch apparaat, met de look and feel van een conventionele sigaret, dat nicotine kan afleveren zonder de schadelijke verbranding van tabak.
Deze factsheet vat de feiten over de e-sigaret samen. De kennis is afkomstig uit de wetenschappelijke literatuur en beleidsdocumenten.

Factsheet e-sigaret


Sishapen

Een shisha-pen, ook wel E-shisha, electronic shisha of E-hookah genoemd, is een product dat sinds kort op de Nederlandse markt is. Een shisha-pen is een kleine waterpijp in de vorm van een pen die in allerlei kleuren en smaken (onder andere cola, kersen, perzik en

aardbei) verkrijgbaar is. In deze factsheet gaat het om shisha-pennen die geen nicotine bevatten, tenzij anders vermeld.

Factsheet Sishapen


XTC

Is ecstasy een soft drug? Waarom zijn vrouwen gevoeliger voor de effecten van ecstasy dan mannen? Is waterintoxicatie een groot gevaar? In deze nieuwe factsheet zijn de belangrijkste feiten en misverstanden die op internet en sociale media de ronde doen in kaart gebracht.

Feiten en Fabels over XTC 

Acute effecten XTC 

Watervergiftiging door gebruik van XTC


Tussen 2011 en 2015 is het percentage scholieren van 12 tot en met 16 jaar dat ooit alcohol of tabak heeft gebruikt fors gedaald. In 2015 daalde het aantal scholieren dat ervaring heeft met roken van 33% naar 23% en halveerde het percentage dagelijks rokers van 6% naar 3%. Het gebruik van alcohol onder jongeren in de afgelopen maand daalde van 38% in 2011 naar 26% in 2015. Voor het eerst is er ook bij 16-jarigen sprake van minder alcoholgebruik, dronkenschap en bingo drinken.                                                       Lees het peilstationsonderzoek 2015: Middelengebruik onder scholieren

Deze factsheet beschrijft de resultaten van 2-jaarlijks onderzoek tussen 2007 en 2015 naar opvattingen van ouders over het middelengebruik (alcohol, tabak, cannabis en e-sigaret) en internet door jongeren en de opvoedstrategieën die zij daarbij zelf als ouder hanteren.

Factsheet Peilstationsonderzoek Ouders 2015

Vooral onder de leerlingen in de laagste klassen van het voortgezet onderwijs. Daar komt nu voor het eerst een dalingonder de 15- en 16-jarigen bij. Ook het aantal bingedrinkers, die per gelegenheid 5 of meer glazen alcoholdrinken, gaat omlaag. In Nederland volgt een hele reeks onderzoeken de ontwikkelingen op het gebied van drugs, alcohol en tabak. De Jaarberichten van de NDM geven een samenvatting van monitors van het Trimbos-instituut:

Lees hier de nationale drugsmonitor van het trimbos

Nieuwsbrief ontvangen

Volg wat Be Aware doet, meld je aan voor de Be Aware Nieuwsbrief.
NAAR BOVEN
Disclaimer  -  Sitemap  -  Powered by Idas B.V. Internet & ICT